zdraví

Co se zvýšeným krevním tlakem?

Co se zvýšeným krevním tlakem?

Zvýšený krevní tlak neboli též hypertenze postihuje mnohé z nás. Několik let neléčená hypertenze může vyústit v mozkovou příhodu nebo těžké onemocnění ledvin, je proto dobře začít s prevencí kdykoliv a kdekoliv. Na vysoký krevní tlak si zaděláváme pokud nás trápí nadváha, pokud nadměrně pijeme alkohol, nemáme…
Jídla po který neusnete

Jídla po který neusnete

Váš spánek může ovlivnit samozřejmě i příliš sytá večeře. Jakých potravin bychom se měli k večeru vyvarovat? Asi není žádným překvapením, že po zmrzlině jen tak neusneme. Tuk v kombinaci s cukrem našemu metabolismu myšlenky na spánek rozhodně nepřidá. Kromě toho,…
Žijeme s cukrovkou

Žijeme s cukrovkou

Cukrovka je onemocnění, které někdy během života zaútočí na každého desátého z nás. Jedna z nejrozšířenějších chorob může do života vstoupit prakticky komukoliv, kdo má jen trochu dědičných předpokladů. Důležité je také nepodcenit správnou životosprávu, omezit sedavý styl života, alespoň minimálně…
Získejte lepší pamět

Získejte lepší pamět

Naše paměť je jedna z nejcennějších věcí, co máme. Po třicátém roce věku ale začíná postupně slábnout a po 65. roce života každý pátý z nás trpí nějakou z jejích poruch. Jak ale takovému procesu předcházet? Vyvarujme se stresu, protože…
Předcházejte rakovině

Předcházejte rakovině

Rakovina je jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob a jako taková ohrožuje takřka každého z nás. Těžko se jí můžeme stoprocentně vyhnout, ale s prevencí žádnou škodu určitě neuděláme. Pozor na opalování u dětí. Tato činnost v dětství může na rakovinu přímo výborně zadělat.…
Vše o hroznovém víně

Vše o hroznovém víně

Hroznové víno obvykle necháváme kvasit, abychom coby vinaři připravili lahodný a velmi zdravý nápoj. „Kuličky“ hroznového vína ale můžeme jíst i tak, našemu zdraví to velmi prospěje. Navíc, ačkoliv obsahuje hroznové víno značné množství cukru, pomůže nám i při hubnutí. Látky…
Ostropestřec

Ostropestřec

Bylinka zvaná Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) dokáže přírodní cestou léčit játra. Opravdu, tohle není reklamní trik. Látka zvaná silymarin pomáhá obnovovat jaterní tkáň i v případě, že je nějak poškozená (steatóza, cirhóza, hepatitida). Silymarin totiž ničí toxické látky v játrech a regeneruje jejich…
Jak je to s brusinkami?

Jak je to s brusinkami?

Nejen jako příloha ke svíčkové nebo divočině se dá využít brusinka, kterou můžeme nalést v lesích či na pasekách. Červené bobulky trochu připomínají borůvky, jsou lehce nahořklé chuti a často se používají v české kuchyni. V čem může být brusinka prospěšná našemu…
Co nevíte o jódu?

Co nevíte o jódu?

Jód je pro naše zdraví velice důležitý, podle výživových odborníků ale trpí většina obyvatel Evropy jeho značným nedostatkem, české země příliš nevyjímaje. Co s tím? Přitom by stačilo spořádat dvě porce mořských ryb nebo konzervu sardinek týdně, ale většina lidí si zřejmě myslí,…
Houby – maso pro nejchudší

Houby – maso pro nejchudší

V době, kdy jídelníček našich předků jen velmi zřídka obohatila masitá strava, sbíraly se často nejrůznější houby, co se kde po lesích našlo. Tato kratochvíle tuzemským obyvatelům vydržela až dodnes. Jak nám mohou být houby užitečné a na co si dát…