GURMÁN

Houby – maso pro nejchudší

Houby – maso pro nejchudší

V době, kdy jídelníček našich předků jen velmi zřídka obohatila masitá strava, sbíraly se často nejrůznější houby, co se kde po lesích našlo. Tato kratochvíle tuzemským obyvatelům vydržela až dodnes. Jak nám mohou být houby užitečné a na co si dát…
Tipy na 7 potraviny pro zdravé srdce

Tipy na 7 potraviny pro zdravé srdce

Věděli jste, že existuje celá řada potravin, které vydatně prospívají našemu srdci? Patří mezi ně samozřejmě nejen ovoce a zelenina… 1) Losos Losos nebo obecně jakákoliv mořská ryba je vítaným zdrojem omega3-mastných kyselin, které chrání srdce před záněty a krevními…
Jahody – víte o nich vše?

Jahody – víte o nich vše?

Vynikající ovoce, které nám nejen chutná, ale může nám pomoci i od mnoha zdravotních problémů. Řeč je samozřejmě o jahodách, které je vůbec nejzdravější konzumovat čerstvé. V jahodách je kromě vysokého množství vitamínu C i beta-karoten, kyselina listová a vitamíny skupiny B.…
Jablka – úžasné ovoce

Jablka – úžasné ovoce

Ano, jablka jsou vskutku dokonalé ovoce. Už naši předci je opěvovali a zjevně věděli proč. Nejde totiž jen o zlepšené trávení, jablka posílí naši imunitu, působí omlazujícím dojmem nejen na pleť, ale i na naše duševní zdraví. Tak proč si alespoň jedno…
Co se skrývá v čajových sáčcích?

Co se skrývá v čajových sáčcích?

Sypaný čaj se pomalu přesouvá do minulosti, listový čaj pijí pouze gurmáni a pro nás, běžné spotřebitele je na trhu čaj v sáčcích. Udělat si čaj ze sáčku je pohodlné, rychlé a chutné. Pokud se nad tím zamyslíme, tak je…
Objevte chuť dýně

Objevte chuť dýně

Dýně není jen módním výstřelkem. Přinášíme vám recepty na dýňové dobroty, které si můžete udělat kdykoliv. Dýně je vynikající grilovaná, smažená, zapékaná, nastrouhaná nebo je výborná jen jako příloha. Určitě to s ní zkuste. Zapékaná dýně 800 g nejlépe mladé…
Zdravá rýže

Zdravá rýže

Rýže je základní potravinou pro téměř polovinu obyvatel naší planety. Existují tisíce odrůd a způsobů přípravy. Zajímavé je spíše dělení na rýži bílou, zbavenou vrchních obalů a rýži hnědou, nazývanou také rýže přírodní (natural), která doplňuje hladinu thiaminu – vitamínu…
Bezpečné potraviny jsou základem zdravého stravování

Bezpečné potraviny jsou základem zdravého stravování

Zdravé stravování zahrnuje konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce v libovolném množství. Ať už ze zahrádky, od pěstitelů, nebo během transportu a skladování se na povrchu nacházejí postřikové látky a různé chemické přípravky, které mohou ohrozit naše zdraví. Při podcenění základních…
Jogurt, zdravý pamlsek!

Jogurt, zdravý pamlsek!

Francouzský deník Le Parisien, organizoval anketu o deset nejvýznamnějších výrobků 20.století, které způsobily revoluci na spotřebitelském trhu a v současnosti si neumíme život bez nich představit. Na 6.místo byla zařazena kyselomléčná pochoutka, která je něčím extra výjimečným. Jogurt! Má množství…
Je meloun ovoce nebo zelenina?

Je meloun ovoce nebo zelenina?

Je všude známý, ale nazývá se různě. Mezi lidmi se ustálilo pojmenování meloun nebo meloun vodní, avšak lidé ho znají i pod pojmenováním dýně červená. Vlastně je z čeledí tykvovitých, tak jako například tykve či okurky. A i když je…