Jak je to s brusinkami?

  |  0 komentářů

Nejen jako příloha ke svíčkové nebo divočině se dá využít brusinka, kterou můžeme nalést v lesích či na pasekách. Červené bobulky trochu připomínají borůvky, jsou lehce nahořklé chuti a často se používají v české kuchyni. V čem může být brusinka prospěšná našemu zdraví?

Výtažky z brusinek jsou prospěšné hlavně při zánětech ledvin a nejrůznějších infekcích v močových cestách. Odvar z deseti gramů řezaného listu brusinky a půl litru vody se používá hlavně při zánětu močového měchýře. Brusinkový čaj je pak také protizánětlivým prostředkem na sliznici trávicího systému a snižuje krevní cukr při onemocnění cukrovkou. Výtažky z brusinky mají i pozitivní efekt na slinivku. Brusinky můžeme použít i na léčbu horečky, zažívacích potíží a otoků. Aktuálně vědci zkoumají i nečekaně pozitivní účinky brusinkové šťávy na gingivitidu (tj. onemocnění dásní), léčbu srdečních chorob a dokonce i rakoviny (zde se však myslí spíše zpomalení růstu rakovinných buněk jater či prsou, ne úplné zastavení této zákeřné choroby). Brusinky mají obecně vzato také velkou antibakteriální schopnost.

Brusinky dovedou být dobrým pomocníkem v boji s infekcemi močových cest, platí ale celkem jasně heslo – Všeho s mírou!

Vysoký podíl vitamínu A, C, E a dalších minerálních látek (železo, vápník či draslík)napoví o prospěšnosti brusinek mnohé. Brusinky však mají i jistá negativa. Látky obsažené v bobulkách brusinek mohou při nadužívání poškodit zejména játra, při léčbě brusinkami se proto doporučuje zároveň pít čaj z ostropestrce mariánského, který jaterní buňky obnovuje. Tomu se však dá účinně předejít, k nápoji z brusinky přidáme čajovou lžičku jedlé sody a doředíme jej vodou v poměru 1:1 a máme vyhráno, játrům nebezpečný hydrochinon se pak lépe a účinněji odplavuje pryč z těla.

Pokud budeme popíjet příliš brusinkového džusu, jeho hořká chuť může způsobit podráždění žaludku či průjmy, občas také bohužel dopomoci k ledvinovým kamenům. Brusinky také údajně mohou narušovat účinek některých léčiv určených k ředění krve. Takže i zde platí – všeho s mírou!