Co se skrývá v čajových sáčcích?

Co se skrývá v čajových sáčcích?

Sypaný čaj se pomalu přesouvá do minulosti, listový čaj pijí pouze gurmáni a pro nás, běžné spotřebitele je na trhu čaj v sáčcích. Udělat si čaj ze sáčku je pohodlné, rychlé a chutné. Pokud se nad tím zamyslíme, tak je sáček takové sítko na čaj. Sypaný čaj je v malých balíčcích a je k němu přivázána šňůrka.

Má to ale jeden háček. Uvnitř sáčku nejsou čajové listy, ale jakýsi prášek. Dají se tam najít i světlehnědé části stopek čajového listí. Jakýkoliv, dokonce i drobně sypaný čaj vypadá docela jinak.

Prach – právě ten je často nasypaný v čajových sáčcích. Po zpracování čajových listů zůstává drobný prach. V Indii, Číně, tam kde se čaje pěstují, tento prach lehce zametají ze stolů a vyhazují na smetiště, nebo za pár drobných prodávají do jiných zemí. Desetikilogramové pytle plné čajového prachu stojí okolo 10 dolarů. Z něj se dá vyrobit 200 standardních balíčků sáčkového čaje.

To ale neznamená, že veškerý čaj v sáčcích je tento prach. Někteří výrobci plní sáčky normálním sypaným čajem, jen velice drobným. Odlišit kvalitní čaj od prachového se dá následovně:

Jestli na dně balení je čajový prach, tak to znamená, že sáčky pravděpodobně naplnili odpadem čajové výroby. Pokud je krabička čistá, v sáčcích je zřejmě opravdový čaj – nevysypal se skrze sáčky.

Sáčkový čaj se dokáže vyluhovat mnohem rychleji než listový. Stačí na pár sekund dát sáček do vařící vody a voda se okamžitě zbarví do hněda (pokud jde o černý čaj). Pokud dáte sáček s čajem do sklenice se studenou vodou, také získá hnědavý nádech. Důvodem jsou barviva. O tom, že čaj obsahuje barviva se na etiketách už nepíše. Existuje však jednoduchý způsob, jak to zjistit.

Chcete-li si ověřit za čaj, který obvykle pijete, obsahuje barviva, tak vyluhujte čaj ve studené vodě. Pokud se rychle zabarví do hněda, tak obsahuje barviva. Nebo můžete udělat ještě jeden test. Dejte do šálku s čajem kousek citronu. Pokud se nápoj nestane světlejším, znamená to, že obsahuje barviva.

Čaje s malinami, jahodami, broskvemi, mátou, bergamonem. Na krabičkách je nakreslené čerstvé ovoce a bylinky. Výrobce tvrdí, že tento čaj je nejen chutný, ale i zdravý. Že v něm jsou opravdové kousky ovoce, lístky máty a bergamonu. Ale je tomu opravdu tak? Pokud rozpitváte sáček s takovýmto čajem, uvidíte tam čaj, kousky ovoce a čehosi býlého. Není to nic jiného, než aromatizátor, identický s přírodním. Má chemickou chuť, pálí na jazyku.

Pijeme umělá dochucovadla rozpuštěná ve vodě.

Listový čaj. To již není kočka v pytli, vidíte lístky čaje, který vyluhovat. V balíčku není prach, ale opravdové čajové listy, velké nebo malé. Nápoj je pak chutnější a aromatičtější než čaj ze sáčků. Má to jen jeden háček. Podle údajů expertů, téměř 20% čaje, který se prodává na trzích a obchodech je po záruce. Co je na tom špatného? Není to přece zkažená ryba nebo nakyslé mléko. Čajem, dokonce i po záruce se člověk určitě neotráví, myslí si mnozí. Ale není to až tak úplně. Po čase se v čaji vytvářejí aflatoxiny. Aflatoxiny – to jsou jedovaté látky, které vyrábějí plísňové houby, nejčastěji plísně rodu Aspergillus. Aspergillem vyrůstají na zrnkách, semenech a listech čaje, kde většinou uplynula záruční doba ale může se vyskytnout na čaji s nesprávným dlouhodobým skladováním.

Ve velkých dávkách způsobují nevratné poškození jater a smrt.

Doba spotřeby čaje je tři roky. Datum výroby se vždy uvádí na balení. Na první pohled je vše jednoduché: podíváš se na datum a přičteš tři roky. Ale problém je v tom, že na balíčku je uvedeno datum balení čaje. Tedy ne čas jeho sklizně na plantáži, ale čas, kdy byl nasypaný do krabice. Čaj může ležet na skladě rok, dva, tři nebo dokonce i pět. Pak ho zabalí do krabic a poctivě píší datum, kdy byl zabalen, například 31 leden 2011. Poznat čaj po záruce můžete i sami.

Vyluhujte čaj v konvičce (černý čaj). Pokud se za několik minut na jeho povrchu objeví jemný filmovitý povlak, znamená, že je čerstvý. Pokud tento povlak chybí, znamená to, že čaj byl získaný před více než dvěma lety. Pokud nápoj má nahořklý zápach a na dně konvičky se objevují sraženiny, čaj je po záruce, nepijte ho.

Ledový čaj. Výrobci se vás snaží přesvědčit, že před vámi je opravdový čaj, pouze chlazený. Přírodní nápoj, který je mnohem užitečnější než kdejaké sladké limonády s umělými barvivy a aromatizátor. Tedy pokud si doma uděláte čaj, dáte do něj lžičku cukru a plátek citronu, a pak jej ochladí, získáte stejný nápoj, jaký vám nabízejí v lahvích. Pak by to mělo fungovat i naopak – pokud ohřejte studený čaj v lahvi, získáte normální teplý čaj. Je to opravdu tak?

Abychom to ověřili, v jednom samovaru jsme vylouhovaly obyčejný černý čaj, koupený v obchodě, bylo tam přidáno několik plátků citronu kvůli chuti a do druhého samovaru jsme nalili ice-tea z lahví a ohřáli. Pít čaj budou holky z týmu roztleskávaček.

Dívky nevědí, že v jednom samovaru je ohřátý ledová čaj. Prostě jsme je poprosili, aby ochutnali nápoje a řekli, co je v každém samovaru. Všechny dívky si ihned všimli, že v prvním samovaru je teplý čaj. Přitom ani jednu dívku nenapadlo, že nápoj v tom druhém má vůbec něco společného s názvem „čaj“. Podle jejich mínění se svou chutí více podobal čistícímu prostředku.

Proč studený čaj v horkém stavu přestává být čajem? Jde o to, že čajem tento nápoj můžeme nazvat pouze s přimhouřenýma oběma očima: je to obyčejná sladká voda, do které bylo přidáno malé množství suchého čajového prášku. Podle slov expertů, čaje je v nápoji ne více než 1%.

Před tím, než si koupíte studený čaj, přečtěte si jeho složení na etiketě. Pokud mezi složkami není extrakt čaje nebo je uveden jako poslední, znamená to, že máte před sebou prostě sladkou vodu s příchutí čaje – obsahuje barviva, aromatizátor, konzervanty a hodně cukru.

Ohodnotit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.