Zdravá rýže

Zdravá rýže

Rýže je základní potravinou pro téměř polovinu obyvatel naší planety. Existují tisíce odrůd a způsobů přípravy. Zajímavé je spíše dělení na rýži bílou, zbavenou vrchních obalů a rýži hnědou, nazývanou také rýže přírodní (natural), která doplňuje hladinu thiaminu – vitamínu skupiny B. Jeho nedostatek se projevuje depresí, sníženou koncentrací, podrážděností, nespavostí a nechutenstvím. Naopak bílá rýže tento vitamín neobsahuje.

Rýže má méně vlákniny než pšenice, ale i tak zabraňuje zácpě, podporuje činnost střev a tím přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva. Obsahuje sacharidy bez lepku, proto je vhodná pro celiaky a lidi s nesnášenlivostí pšenice. Škrob z bílé i hnědé rýže se tráví pomalu, přičemž nezpůsobuje takové prudké zvýšení hladiny cukru v krvi jako brambory nebo chléb, proto je rýže ideální potravina pro diabetiky. Rýži ocení i lidé, kteří chtějí zhubnout, protože bývá častou součástí redukčních diet. I když se pro vyšší obsah vlákniny a důležitých živin doporučuje upřednostňovat hnědou rýži před bílou a vyvarovat stejnorodosti.

ryzova_pole_2 rýžová pole v Číně

Konzumování většího množství hnědé rýže může zapříčinit nedostatek železa a vápníku. Způsobuje to kyselina fytová, která zabraňuje vstřebávání vápníku a železa. Existuje také parboiled rýže (vaporizovaná rýže) – při její speciální tepelné úpravě přecházejí do zrn některé minerály, vitamíny a stopové prvky ze slupek. Mezi její výhody patří, lehčí stravitelnost a kratší čas vaření než při hnědé rýži, kromě toho se nelepí a nerozvaří. Nejlepší je střídat jednotlivé druhy rýže, ať už bílé, hnědé, nebo vaporizované. Zpestřením může být rýže basmati – dlouhozrnná aromatická rýže, častá součást typických indických jídel. Vynikající je i jasmínová rýže s lepkavější strukturou, častá v čínské kuchyni. Kromě toho se dá koupit i planá (nebo indiánská) rýže – ve skutečnosti jde o podlouhlá semena severoamerické vodní trávy, připomínající černé jehličí. Rýže po uvaření vydrží v uzavřeném obalu v lednici tři dny, případně se dá zmrazit, ale při opakovaném ohřívání musí přejít varem.

Ohodnotit