Objevte chuť dýně

Objevte chuť dýně

Dýně není jen módním výstřelkem. Přinášíme vám recepty na dýňové dobroty, které si můžete udělat kdykoliv. Dýně je vynikající grilovaná, smažená, zapékaná, nastrouhaná nebo je výborná jen jako příloha. Určitě to s ní zkuste.

Zapékaná dýně

800 g nejlépe mladé dýně, sůl, 200 g hladké mouky, 3 vejce, 2 dl mléka, 1 lžíci oleje, olej na smažení, 100 g nastrouhaného sýra, 1 dl zakysané smetany

Dýni omyjeme, oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na plátky. Malé dýně nevydlabávame, ale rovnou pokrájíme na plátky. Osolíme a necháme chvíli odležet. Mouku vyšleháme s vejci, mlékem, olejem a solí. Do připraveného těsta namáčíme osušené plátky dýní a smažíme na horkém oleji. Smažené dýně poklademe do pekáče, posypeme nastrouhaným sýrem, zalijeme smetanou a v troubě zapečeme. Podáváme s bramborami, nebo s chlebem.

Smažená dýně

dýně, mouka, vejce, strouhanka, sůl, olej

Oloupanou dýni nakrájíme na plátky silné asi l cm. Posolíme, obalíme jako vídeňský řízek (v mouce, ve vejci a ve strouhance) nebo pomoučený namočíme do palačinkového těstíčka a osmažíme. Podáváme s brambory, pyré nebo zeleninovým salátem. Podobně se dá připravit i patizon.

Dýňové placky

dýně, hladká mouka, sůl, pepř mletý, 3 stroužky česneku, cibule, 2 vejce, čerstvá petrželka

Dýni oloupeme a nastrouháme. Přidáme cibuli nastrouhanou nebo nakrájenou, prolisovaný česnek, sůl, černé nebo jiné koření a vejce. Přidáme mouku, aby vznikla kaše a nakonec petrželku. Placky smažíme na oleji. Podávat můžeme samostatně nebo k jakémukoliv masu. Přebytečnou mastnotu odsajeme tak, že placky klademe na papírové kuchyňské utěrky.

Dýňové tortilly

6 hrnků nadrobno pokrájené dýně, 2 hrnky nasekané cibule, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek oleje, 6 celých vajec, 1 prášek do pečiva, 8 stroužků prolisovaného česneku, sůl, vegetu, pepř, majoránku a petrželku

Všechny ingredience spolu smícháme, necháme 10 minut odstát. Vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Posypeme strouhaným sýrem, na to uložíme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu a dáme péct do dobře vyhřáté trouby. Pečeme pomalu asi 40-45 minut.

Ohodnotit