Jogurt, zdravý pamlsek!

Jogurt, zdravý pamlsek!

Francouzský deník Le Parisien, organizoval anketu o deset nejvýznamnějších výrobků 20.století, které způsobily revoluci na spotřebitelském trhu a v současnosti si neumíme život bez nich představit. Na 6.místo byla zařazena kyselomléčná pochoutka, která je něčím extra výjimečným. Jogurt! Má množství chutí, vůní, podob, obalů a v současné podobě ho známe již století, i když je pohlazením bříška našich předků již více než tisíc let.

Jeho blahodárné účinky na lidskou mikroflóru znali již naši předkové ve středověku. Až začátkem minulého století však vědci objevili zvláštní druhy laktobacilů, které mají procesy při vzniku samotného jogurtu na svědomí. Zjistilo se, že právě laktobacily, neutralizují toxické látky ve střevní mikroflóře, posilují imunitní systém a zabraňují působení několika chorob účinkující na naše tělo. Jogurt je výjimečným zdrojem bílkovin, fosforu a vápníku. Obsahuje vitamíny B2 a B12, které přispívají k uvolnění energie a jsou nezbytné pro správné fungování nervového systému, přičemž je lehce stravitelný, s obsahem mléčného cukru, který mohou konzumovat i lidé s poruchou trávení laktózy. Obsahuje živé jogurtové kultury, které produkují chemické látky na ochranu bujení škodlivých bakterií a kvasinek způsobujících střevní infekce, průjmy a zácpy. Chrání žaludeční sliznici před působením cizích kyselin, zabraňuje tvorbě žaludečních vředů a prokazatelně zlepšuje trávení.

Stává se tak doslova zdravím v kelímku, protože už jen jeden kelímek jogurtu obsahuje takové množství živých kultur, že posílí imunitní systém dospělého člověka až o 50%. Aby byl účinek probiotických bakterií trvalý, doporučuje se zkonzumovat minimálně 60ml jogurtu denně, přičemž jako aktivní ochrana proti škodlivým bakteriím byste měli zkonzumovat alespoň dva jogurty denně.

Jogurty, podle obsahu tuku:

• Do 0,5% tuku – Nízkotučný
• Od 0,5 do 3% tuku – Se sníženým obsahem tuku
• Více než 3% tuku – Bílý
• Více než 10% tuku – Smetanový

Zároveň je jogurt efektivní zbraní i pro redukční dietu a jako nízkokalorická potravina podporuje proces hubnutí právě svou schopností ovlivňovat látkovou přeměnu. Jogurt se tak stal základem zdravé a chutné formy diet. No uznejte, není jogurt skutečně úžasný?

Ohodnotit