Máte rádi mozzarellu?

Máte rádi mozzarellu?

Poté, určitě přivítáte pár informací navíc. Zazněly v rámci jedinečného projektu, který se uskutečnil v 26 městech Evropy a byl zaměřen na prezentaci a degustaci pravé italské Mozzarella di Bufala z regionu Kampánie. Zdá se, že Italové se nespoléhají jen na to, že je jejich gastronomie obecně považována za vynikající, ale vytáhli do marketingového boje v rámci Evropy, s cílem zviditelnit výrobky Made in Italy i přes tyto gastronomické unikáty. Dělají dobře, protože jen jedinečnost a originalita v tomto globalizovaném světě má šanci na úspěch.

Rozmanitost a hodnota vinařsko-gastronomické tradice Kampánie je uznávaná od dávných dob a je nepochybně jedním ze základních faktorů hospodářského rozvoje. K nejvýznamnějším produktům tohoto regionu určitě patří Mozzarella di Bufala Campana.

Vyrábí se z mléka samic bůvola a od kravského mléka se odlišuje obsahem tuku, skladbou bílkovin a má vyšší koncentraci mléčných kultur. A právě od těchto specifik získává sýr chuť a vůni. Vyrábí se podle staré receptury, výhradně z plnotučného bůvolího mléka, s přidáním mléčných kvasinek a soli, je excelentním příkladem kulturního dědictví. Je charakterizován jedinečným druhem místního bůvola a technikou chovu hospodářských zvířat. Dlouhý proces genetické selekce a schopnosti zemědělců kombinovat starou tradici s moderními technologickými inovacemi nemají obdoby na mezinárodním trhu a jsou zárukou špičkového produktu. Pouze ze 100% syrového čerstvě nadojeného mléka a okamžitě přepraveného do sýrárny je totiž možné vyrobit pravou plnotučnou mozzarellu. S pár kapkami olivového oleje, rajčaty a čerstvou bazalkou nemá chybu.

Ohodnotit